Varaždinska heljda na nacionalnoj sortnoj listi

Varaždinska heljda na nacionalnoj sortnoj listi

Izvor: HRT.hr

Varaždinska županija dobila je treću namirnicu na nacionalnoj sortnoj listi – varaždinsku heljdu. Osam godina trajala je cijela procedura dokazivanja autohtonosti te, treće u nizu, domaće sorte iz varaždinskoga kraja. Proizvodnja varaždinske heljde počela je prije 150 godina u Kućanu kraj Varaždina, gdje ju ovih dana žanju i njezini čuvari sjemena. 

Obitelj Pocedulić ovih dana ima pune ruke posla – žetva heljde u punom je jeku. Koriste je za cijeli niz proizvoda. 

– Prerađujemo dosta, cilj nam je svake godine izbaciti neki novi proizvod. Za sada imamo heljdino brašno, integralni kruh i pahuljice, krekere za koje smo dobili nagradu za najbolji inovativni proizvod, govori Tamara Šabić Pocedulić iz Gornjeg Kućana. 

Uzgojem heljde bave se dugi niz godina. Ovi dani posebno su im važni – postali su čuvari sjemena Varaždinske heljde. 

– Ja mislim da će ljudi prepoznali naš trud i rad, naglasila je. 

Osam godina trajao je proces upisa sjemena na nacionalnu sortnu listu. Treća je to namirnica iz varaždinske županije na toj listi, nakon varaždinskog zelja i ludbreškoga hrena. 

– Varaždinska županija ne vadi kosture, nego zaboravljene sorte, proizvode koji su bili u prikrajku. Primjer toga je ludbreški hren i zelje, istaknuo je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu.

Više od 150 godina obitelji se na ovom području bave uzgojem i preradom heljde. 

– To je bilo normalno da se sije kao sekundarni usjev, tako se zemljište čuvalo da ne bude bez usjeva, a osim toga, to je bio još jedan izvor prihoda, naglašava Mara Bogović, stručna služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

Krajem devedesetih umalo je nestala s naših polja. Danas se sve više obitelji odlučuje za njezin uzgoj. Upis u sortnu listu čuvanih sjemena jamči da je riječ o domaćem, kvalitetnom proizvodu.