• info@opgpocedulic.hr
  • 092 164 24 74
  • info@opgpocedulic.hr
  • 092 164 24 74
O nama

Obiteljsko smo gospodarstvo sa sjedištem u Gornjem Kučanu u Varaždinskoj županiji. Od 2006. godine se službeno bavimo ratarstvom i preradom vlastitih ratarskih kultura u poluproizvode. Od početnih 6 ha, u četrnaest godina proširili smo obradivo zemljište na 70 ha, na kojima revitaliziramo uzgoj heljde, tradicionalne i pomalo zapostavljene biljke autohtone za ovo podneblje.

Budući da na hrvatskome tržištu nedostaju domaći proizvodi od heljde, odlučili smo unijeti promjenu, stoga od 2015. krećemo i s prodajom svojih poluproizvoda od heljde, a cilj nam je revitalizacija prve hrvatske autohtone sorte: “Varaždinske heljde”.

U postupku revitalizacije sudjelujemo s Agronomskim fakultetom Zagreb, Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom. Ta je suradnja 2016. godine rezultirala projektom revitalizacije lokalnih sorti heljde na sjeverozapadu Hrvatske, koji je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede. Surađujemo i s udrugama poput Udruge celijakičara SZHR i udruge Pogled, a posebno smo ponosni na suradnju s udrugom Hajdina, koja koristi brašno OPG-a Pocedulić u proizvodnji svojeg, žigom zaštićenog kučanskoga koščičjaka.

OPG Pocedulić svoje ratarsko umijeće i dugogodišnje iskustvo obrađivanja zemlje pokazuje i na državnom natjecanju orača, na kojem smo 2014. godine osvojili brončanu medalju u skupini plugova premetnjaka.

Veseli nas što naše bezglutenske proizvode prepoznaju kupci iz cijele Hrvatske, svih dobnih skupina, različitih životnih stilova, trudnice, sportaši, kao i osobe čija je prehrana ograničena zbog celijakije, Kronove bolesti ili dijabetesa.

Naši se nasadi s vremenom obogaćuju i novim ratarskim kulturama: uzgajamo proso i amarant, a od 2017. godine krenuli smo i s uzgojem maka te chia sjemenki. Paralelno razvijamo i druge, nepoljoprivredne djelatnosti kao što je prerada vlastitih poljoprivrednih proizvoda u prehrambene te proizvodnju raznovrsnih jastuka punjenih heljdinim ljuskicama.

Naša je želja i cilj revitalizacijom heljde vratiti ovoj regiji namirnicu koja je nekada svakodnevno konzumirana i bila izvor zdravlja i snage radnih ljudi, a u moderno doba postala je potreba. Trudimo se educirati stanovništvo o dobrobitima heljde i važnosti njezine konzumacije, stoga donacijom svojih proizvoda sudjelujemo u edukaciji djece u vrtićima diljem Varaždinske županije.

Copyright © 2021 OPG Pocedulić Dario. All rights reserved. | Designed by MediaLab.