1Zašto je jastuk od heljdinih ljuskica OPG Pocedulić idealan izbor za tebe?
Ako su tvoja svakodnevnica neprospavane noći, tvrdi vrat, glavobolja I razdražljivost, nedostaje ti odmor u punom smislu riječi.
Kvalitetan san odnosno dovoljno duga faza dubokog sna je ključna za odmor.
To naravno ne možeš dobiti ako tvoja glava I vratna kralježnica nemaju odgovarajuću potporu. Jastuk punjen ljuskicama heljde (hajdine) je proizvod kojeg vrlo lako možeš prilagoditi samome sebi, naravno – ako želiš.
Također, jastuk od heljdinih ljuskica je dovoljne tvrdoće da pruža prirodnu anatomsku potporu tvojoj vratnoj kralježnici.
2Od čega se sastoji jastuk za spavanje punjen heljdinim ljuskicama OPG Pocedulić?
Svaki jastuk punjen heljdinim ljuskicama OPG Pocedulić popularno zvan „Heljdin ljuskač“ se sastoji od:

- Unutarnje jastučnice sa patent zatvaračem, tako si možeš regulirati visinu i tvrdoću svog jastuka punjenog heljdinim ljuskicama a imaš i mogućnost kapnuti par kapi svojeg najdražeg eteričnog ulja na ljuskice da te lagano voljen miris uljulja u san.

- Heljdinih ljuskica odnosno, ljuskica od hajdine
Termički obrađene ljuskice Varaždinske heljde, hajdine koje su sterilizirane tako da nemaš pojavu nikakvih „nametnika“. Ljuskice su svojim oblikom obavijene zrakom i na taj način jastuk ima prirodnu cirkulaciju zraka te sprečava neugodno znojenje tokom sna.

- Vanjske jastučnice sa patent zatvaračem
imamo pregršt lijepih dvobojnih i višebojnih, raznobojnih dezena pamučnih jastučnica za sve prilike. U ponudi imamo dezene za odrasle a i za djecu.

- Dodatne jednobojne pamučne jastučnice
Svaki jastuk od heljdinih ljuskica za spavanje dolazi sa dodatnom jednobojnom jastučnicom od 100% pamuka. Na taj način uvijek se jedna vanjska jastučnica nalazi na jastuku punjenom heljdinim ljuskicama dok je druga u pranju.
3Što dobivaš kad kupiš jastuk punjen heljdinim ljuskicama?
Kad kupiš jastuk punjen heljdinim ljuskicama pružaš svom tijelu prirodan oporavak vratne kralježnice, bez mokrog vrata i neugodnog mirisa jastuka. Ako tijelo nagradiš dobrim odmorom, on će ti vratit energijom.

Što se nas tiče, dobivaš zadovoljstvo novčano poduprijeti razvoj našeg obiteljskog gospodarstva kako bismo tebi i drugima mogli pružiti još kvalitetnije proizvode Varaždinske heljde, hajdine.
4Da li jastuk od heljde, hajdine šuška kad spavaš?
Ne. Heljdine ljuskice nisu žive, ne skaču, ne igraju se lovača i skrivača.
Kad ti miruješ, miruju i one.
5Kako održavamo jastuk punjen heljdom?
Jastuk od heljdinih ljuskica se ne pere kao cjelina.

Jastučnice peremo u perilici za rublje prema uputama koje dolaze sa jastukom a ljuskice steriliziramo jednom godišnje ili ovisno o potrebi - prema uputama.

Neki naši kupci imaju naviku „provjetravati“ jastuk od heljde, hajdine na prozoru na suncu, kako se nekad radilo.
6Varaždinska heljda ili hajdina, koja je razlika?
Varaždinska heljda i Varaždinska hajdina su ista stvar.

To je prva hrvatska sorta heljde koju smo certificirali 2021. godine nakon višegodišnjeg postupka uzgoja i to u suradnji sa dr.sc. Marom Bogović (Ministarstvo Poljoprivrede), doc. dr. sc. Ivankom Habuš Jerčić (Agronomski fakultet ZG), mr. sc. Stjepanom Havrda (Pokušalište Šašinovac) i dr.sc. Dragutinom Vincek (Varaždinska Županija).

Mi smo čuvari sorte i osim što ju uzgajamo, prerađujemo, također prodajemo i njeno sjeme za sjetvu po Hrvatskim poljima a možete ju i kupiti u našem web shopu.
7Zašto je važno imati hrvatsku sortu heljde, hajdine?
Do 2021. godine sijali smo „tavanušu“, uvozno sjeme, nismo imali domaću, našu, vlastitu sortu koja raste na našim poljima na Hrvatskom tlu. Sad je imamo. I ponosni smo na nju i na sve proizvode koje od nje radimo. I koje ćemo raditi.

Naši usjevi heljde su pod kontroliranim uzgojem, prolaze svekolika ispitivanja i kod nas ćete dobiti više informacija općenito o heljdi nego bilo gdje u Hrvatskoj.
8Čija je heljda, hajdina koju prodajemo?
Puno puta su nas pitali (sada malo rjeđe) od koga smo kupili heljdinu, hajdinu kašu koju prodajemo. Gdje ju sijemo, tko nam je prerađuje, zašto da netko kupi ne provjerenu heljdu?

Mi prije svega jedemo to što uzgajamo. I odlučili smo u jednom trenu ponuditi i tebi i svima željnima heljde, hajdine plod našeg rada. I ne samo oljuštenu heljdu, hajdinu nego i sve ostale proizvode za koje smo i primili nagrade inovativnosti i kvalitete. Svake godine širimo paletu proizvoda jer su naši nepci željni novih okusa. A vjerujemo i tvoji.
9Gdje možeš kupiti proizvode od heljde, hajdine?
Heljdu, hajdinu, hajdinsku kašu, brašno, pahuljice i krekere, tjesteninu i grizeve od heljde ili po domače hajdine možeš kupiti kod nas na OPGu u Gornjem Kučanu (~3min od naplatne postaje Varaždin u smjeru centra grada).

Možeš ju naći i u trgovinama Delikatesa Veronika u Zagrebu, Rijeci i Splitu te u Zelenom kutku u Varaždinu.

A opet, možeš napraviti narudžbu i šaljemo ti GLS-om na tvoj kućni prag. U tom slučaju, plaćanje možeš odraditi pouzećem prilikom dostave ili prethodno uplatom na žiro račun OPG-a po ponudi koju ti šaljemo na tvoj mail.
10Da li su proizvodi od heljde, hajdine bez glutena?
Heljda, hajdina kao pseudo žitarica (ima sve karakteristike žitarice iako morfološki nije žitarica) je bez glutena. NO, tu sve staje.

Hajdina nakon sjetve dozrije, ona se žanje i ide na dorade te na preradu. Već kod samog postupka žetve može doći do kontaminacije sa glutenom. Ta vjerojatnost se povećava sve više svakim daljnjim korakom.

Naš proces uzgoja, žetve, dorade i prerade heljde (a i ostalih BG proizvoda) je pod nadzorom u svakom koraku. Doradu hajdine odrađujemo isključivo mi opremom za bez glutenske proizvode, prerađujemo isključivo mi na našim strojevima na koje druge žitarice nemaju pristup. Imamo apsolutno zaokruženi proces proizvodnje i prerade kojeg potvrđujemo sa analizama u Zavodu za javno zdravstvo na kraju proizvodnog procesa.

Također, redovito nas posjećuju inspekcije obzirom da poslujemo sukladno zakonu te smo jedan od rijetkih mlinova registriranih za proizvodnju na području sjeverne Hrvatske.
11Krekeri od heljde, od čega se sastoje?
Hajdinski krekeri, Heljdini krekeri su proizvod prerade isključivo naše Varaždinske hajdine kaše.

Oni su bez soli, bez dodatnih aditiva, bez dodanih boja i okusa. Isključivo prirodna heljdina kaša u drugačijem obliku – kao grickalica kad pratiš omiljenu seriju, tekmu sa prijetaljima ili kad ti fali nešto „pod zub“ uz piće, kad salati nedostaje nešto „hrustavo“ i kad imaš neki namaz a ne želiš ga namazat na nešto bez teka.

2020.g. naši rustik Krekeri od heljde dobili su priznanje za najinovativniji prehrambeni proizvod od strane Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta ZG, Agronomskog fakulteta ZG i Ministarstva poljoprivrede.

Bili su i Šampion sajma zimnice iste godine.
12Tjestenina od heljde, hajdine bez jaja?
Naša tjestenina od hajdine je rađena bez jaja, bez mlijeka, bez glutena, od heljdinog integralnog brašna. Pogodna za tebe ako si alergičan na gluten, ako si dijabetičar, imaš chronovu bolest ili ako si celijakičar.

Ili pak ako se samo vodiš za onim motom „U zdravom tijelu- zdrav duh“.

Ne brini, postoje ukusna jela od heljde i za tebe!
13Heljdine pahuljice je potrebno kuhati?
Heljdine pahuljice su zapravo instant proizvod koji se usipa u jogurt ili mlijeko.

One se ne kuhaju, može im se dodati razno voće a isto tako služe i kao zgušnjivač Vaših jela. Neki ih koriste i za kolače, ubacuju ih u mješavinu za kruh. Upotreba naših proizvoda je usitinu raznovrsna.
14Kako pripremiti heljdinu, hajdinu kašu?
Svaki proizvod od heljde, hajdine spravljamo kako je nama po ukusu. Neki hajdinu vole namakat i bez kuhanja stavljat u salatu. Neki heljdu kuhaju i pola sata jer vole da bude mekana. Neki kod kuhanja hajdine promjene nekoliko voda kuhanja jer na taj način smanje njen miris.

Način kuhanja i pripremanja jela je individualan, jer opet, ukusi se razlikuju i o njima se ne raspravlja.

Daj si oduška i eksperimentiraj!
15Recepti od heljde, hajdine …
Na većini naših proizvoda nalaze se recepti a u pripremi je i izdavanje letka recepata od proizvoda od Varaždinske heljde izrađenih od vrsnog nutricionista. Zato nas dođi posjeti u naš 3P (Proizvodno Preradbeno Prezentacijski) centar.