[RTL.hr] Članovi obitelji iz okolice Varaždina postali su pravi kreativci s heljdom: ‘Imamo svega, od krekera do jastuka’

[RTL.hr] Članovi obitelji iz okolice Varaždina postali su pravi kreativci s heljdom: ‘Imamo svega, od krekera do jastuka’

Izvor: RTL.hr

No vrijedna obitelj Pocedulić nije se zaustavila na samo na prehrambenim proizvodima, kupcima nude i jastuke punjene heljdinim ljuskicama

Za obitelj Pocedulić poljoprivreda je posao kojim se bave već petnaestak godina. Kažu kako su s njim počeli, jer su shvatili kako žele jesti povjerene proizvode kojima znaju porijeklo, te kako su isto to željeli omogućiti i sugrađanima. 

”Od 2012. prodajemo certificirano bez glutenske prerađevine heljde, prosa, maka i amarantha, a cilj nam je svake godine ponuditi kupcima novi prehrambeni proizvod. Kako živimo u mjestu koje je tradicionalno vezano na proizvodnju heljde, nekako smo se jače usmjerili na njene prehrambene proizvode”, rekla nam je vlasnica Tamara Pocedulić

U obitelji Pocedulić posebno su ponosni na priznanje od Prehrambenog i Agronomskog fakulteta te Ministarstva poljoprivrede za najinovativniji prehrambeni proizvod – njihove krekere od heljde. Priznanjem su nagrađeni 2020. godine.

”Krekeri od heljde su zapravo jedna zdrava grickalica bez dodanih aditiva, šećera i soli koju naši kupci konzumiraju između obroka ili kao lagani obrok”, pojasnila je Tamara. 
Osim krekere od heljde, u ponudi imaju hajdinsko brašno, griz, pahuljice, krekere od heljde, i tjesteninu  od heljde u kojoj nema jaja i glutena. 

”Još uvijek najzastupljeniji prehrambeni proizvod od heljde koji prodajemo je zapravo dobra stara domaća hajdinska kaša. Ona je uistinu univerzalna namirnica koju koristimo za spravljanje i slatkih i slanih jela, kao dodatak juhama, salatama  ili pak kolačima”, kazala je vlasnica OPG-a. 

No vrijedna obitelj Pocedulić nije se zaustavila na samo na prehrambenim proizvodima, kupcima nude i jastuke punjene heljdinim ljuskicama, kako ih vole zvati zvati – Heljdine ljuskače. 

”Heljdini ljuskači su anatomski jastuci punjeni heljdinim ljuskicama koje nježno masiraju vratnu kralježnicu, a njihovo preklapanje omogućava prozračnost te odmor bez znojenja. U ponudi su ljuskači sa isključivo pamučnim jastučnicama raznih dezena, a uz svaki ljuskač još gratis dolazi i po jedna jednobojna pamučna jastučnica”, objasnila je Tamara.

Heljdine ljuskače punjene su ljuskicama varaždinske heljde. Tamara nam kaže kako su povratna iskustva korisnika odlična i kako im ljudi kažu kako se napokon osjećaju odmoreno. 

”Da upotpunimo svoju priču, 2021.godine, nakon 7 godina pokusa, analiza i nadzora, smo registrirali prvu sortu heljde u Hrvatskoj – varaždinsku heljdu te smo postali njeni službeni uzgajivači i čuvari odnosno, ukoliko netko želi sijati priznatu sortu heljde i ostvariti poticaj, neka nam se javi za nabavku sjemena”, pozvala je vlasnica OPG-a.

Kada je krenula korona, morali su obustaviti svoje odlaske na sajmove na kojima su ostvarivali ljudski kontakt s kupcima i prezentirali im svoje proizvode uživo. No jednako tako, pandemija ih je prisilila da se fokusiraju na online prodaju i oglašavanje društvenim mrežama. Imaju svoju web stranicu i Facebook

”Prošle godine smo bili u izgradnji našeg centra, volimo reći 3P centra – preradbeno proizvodno prodajnog, ali registrirali smo ove godine i kušaonu, pa smo se unaprijedili na 4 P u što sada ulazi i prezentacijski dio”, kazala je Tamara. 

U bližoj budućnosti u planu imaju turističke ture u suradnji s turističkim zajednicama i agencijama kako bi za njihove proizvode čuli i strani turisti.