Integralno brašno dokazano je zdravije od „običnog“ bijelog jer sadrži više hranjivih sastojaka i vlaknastih struktura, zahvaljujući čemu se i lakše probavljaju. OPG Pocedulić proizvodi heljdino brašno, a u pripremi je i proizvodnja brašna od amarantha te prosa.
Heljdino brašno
Kruh i peciva, slani i slatki kolači, palačinke i popečci - opcije su nebrojene s heljdinim brašnom! Možete ga koristiti samog, a odličan je i u kombinaciji s drugim vrstama brašna. Nema glutena, a sadrži mnoštvo vlakana, proteina, minerala i vitamina. Što to točno znači?
Znači da je idealno za vas ako:
- patite od dijabetesa, celijakije, Chronove bolesti
- ste alergični na gluten
- imate otežanu probavu
- želite nutritivno obogatiti svoju prehranu
Heljda će vam sniziti krvni tlak i razinu kolesterola te učiniti čuda za vaš kardiovaskularni sustav.
Dakle, što čekate?
Spremite deliciju 'po svom guštu' i znajte da se radi o zdravom i nutritivno bogatom obroku!
Ovaj je proizvod certificirano bezglutenski.
Prehrambeni proizvod "Varaždinske heljde" nosi istaknut natpis "Varaždinska heljda".
On označava originalnu sirovinu nadziranog uzgoja jedine autohtone domaće sorte heljde uvrštene na sortnu listu u Republici Hrvatskoj.
Amaranthovo brašno
Za razliku od heljde, amarant je 'prava pravcata' žitarica, a ni on ne sadrži gluten. Ima puno proteina punih aminokiselina (rima je slučajna!), a lista nutritivnih vrijednosti tu ne staje:
- kalcij (čak duplo više nego kravlje mlijeko)
- masne kiseline i vlakna
- vitamin E, A i C
- željezo, kalij i fosfor
Njegovu su nutritivnu vrijednost znali još i stari Azteci i Inke. Ako uzmete u obzir i to da nema puno kalorija, bit će vam jasno zašto se već tisućama godina smatra najzdravijom žitaricom na svijetu.
Dakle - ako spremate neki pekarski proizvod ili panirate hranu, poželjno je dodati barem 20% amarantovog brašna kako biste obogatili svoje jelo.
Ovaj je proizvod certificirano bezglutenski.
Prehrambeni proizvod "Varaždinske heljde" nosi istaknut natpis "Varaždinska heljda".
On označava originalnu sirovinu nadziranog uzgoja jedine autohtone domaće sorte heljde uvrštene na sortnu listu u Republici Hrvatskoj.
Proseno brašno
Treći naš šampion bez glutena je proso - 10.000 godina stara namirnica koja je prošla dalek put od Azije sve do naših tanjura. Blago orašasti okus tajni je sastojak mnogih pekara i slastičara koji ga dodaju u svoje kolače, peciva i kruhove.
Stari su ga Kinezi uvrstili na listu svetih usjeva, a bez da su znali o njemu ono što mi danas znamo - bogat je svim onim nutrijentima zahvaljujući kojima smo zdravi i vitalni:
- proteini
- esencijalne aminokiseline
- dijetalna vlakna
- mangan, fosfor, magnezij
Još jedna odlična stvar je ta da je ova žitarica alkalna, što znači da će biti veoma blaga prema vašoj probavi!
Ovaj je proizvod certificirano bezglutenski.
Prehrambeni proizvod "Varaždinske heljde" nosi istaknut natpis "Varaždinska heljda".
On označava originalnu sirovinu nadziranog uzgoja jedine autohtone domaće sorte heljde uvrštene na sortnu listu u Republici Hrvatskoj.